De la mà dels amics de BonPreu Esclat, avui us presentem una recepta tradidcional extreta del llibre "La cuina catalana: 800 receptes d'avui i de sempre" del mestre Josep Lladonosa.
Aquesta amanida inclou dos productes autòctons força peculiars : el tomàquet de Montserrat i el Formatge Garrotxa (distintiu Productes de la terra), dels que us en parlem seguidament.
El tomàquet Lycopersicon esculentum, també conegut amb el nom de tomàquet de rosa, és una varietat tradicional a les hortes vallesanes que ha estat objecte d'una recuperació en els darrers anys i que es cultiva en altres indrets del país.
El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.
Es comercialitza preferentment en fruiteries de la província de Girona i al Vallès, tot i que també es pot trobar en alguns establiments d'arreu de Catalunya.
El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens.
El formatge de Garrotxa va ser recuperat l'any 1982 a partir d'un treball de recerca de l'antic formatge de cabra de la Garrotxa. És un formatge artesanal madurat, generalment de pasta tova, que s'elabora a partir de llet de cabra o vaca, crua o pasteuritzada.
Presenta una pell florida, que forma una crosta llisa o arrugada de color beig. Té un sabor nítid, cremós i suau. S'elabora a partir de llet de cabra pasteuritzada, a la qual s'afegiran els ferments làctics, el clorur càlcic i el quall per obtenir una quallada mixta no excessivament dura. Es talla lleugerament la quallada fins a obtenir grans de la mida d'una avellana i s'elimina parcialment el xerigot. Pot elevar-se la temperatura de la quallada i agitar-se en funció de l'època de l'any i acidesa de la quallada. S'emmotlla i es premsa de manera suau durant algunes hores, per fer després un salat amb salmorra. La maduració cal que sigui en un ambient fresc i humit per afavorir el desenvolupament fúngic i l'evolució correcta del formatge durant uns vint dies.
El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per a una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. També és una bona font de fòsfor, que forma part de l'ADN, i zinc, que intervé en el funcionament del gust i de l'olfacte. Aporta una gran quantitat de vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós, i D, que actua a l'intestí afavorint l'absorció de calci.
I ara, gaudim de tot plegat fent aquesta recepta?
Trobareu tots els ingredients per elaborar aquesta recepta als supermercants online BonPreu Esclat.
Font: gastroteca.cat
2 tomàquets de Montserrat
1 enciam
200 g de formatge de Garrotxa
un grapat de pinyons
un grapat de panses
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
VARIANTS:
- Podeu emprar altres tipus de tomàquet i formatge
Compra online a BonPreu Esclat
TEMPS D'ELABORACIÓ: 15 minuts
Prepareu i netegeu la verdura.
Els pinyons i les panses s'han de posar en remull durant uns 20 minuts.
Submergiu-los en aigua.
D'aquesta manera, les panses resultaran més dolces en boca i els pinyons més melosos.
Seleccioneu les fulles més maques de l'enciam.
Talleu-lo a tires.
Jo utilitzo una centrifugadora manual per rentar-lo i aixugar-lo alhora.
Retireu la part superior dels tomàquets.
Talleu-los a llesques.
Recupereu els pinyons i les panses.
Eixugueu-los amb una paper absorbent.
Talleu el formatge a talls no massa gruixuts i retireu-ne la pell.
Feu talls més o menys regulars.
Ara, ja podeu emplatar. Poseu un grapat d'enciam al plat.
Amaniu-lo amb oli i sal i si voleu una mica de vinagre.
A sobre, col·loqueu les llesques de tomàquet.
Saleu i empebreu el tomàquet.
I tireu-hi més oli per sobre.
Ara, poseu a sobre el tomàquet el formatge.
Escampeu els pinyons i les panses per sobre l'amanida i tireu un últim raig d'oli d'oliva.
La podeu servir immediatament o reservar a la nevera una estona.
Bon profit!
Nom: Cava Adernats Brut Gran Reserva
Varietat/s: Macabeu, Xarel·lo, Chardonnay.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Cava
Fabricant: Vinícola de Nulles
El Cava Adernats Brut Gran Reserva és un escumós made in Tarragona, elaborat al celler de la Vinícola de Nulles, una de les catedrals del vi de Catalunya.
Color groc palla amb reflexes daurats.
Aromes a fruites tropicals pinya, cítrics, fruites blanques com la poma i la pera, i a pastisseria.
En boca té bona acidesa, és untuós i sap a fruites madures.
Font: www.esperitdevi.cat
🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí
Més notícies: