Catalunya Diari

Tot el que has de saber per evitar l'anisakis al teu peix

Et portem unes recomanacions per erradicar el paràsit que es troba en alguns peixos crus

parada de peix del mercat
És recomanable congelar o cuinar sempre el peix abans de consumir-lo | Pixabay

L'anisakis és un paràsit que sovint podem trobar al peix o als cefalòpodes -calamars i sèpies- i pot provocar al·lèrgies i alteracions en el nostre sistema digestiu. Hi ha peixos que tenen més tendència a portar aquests tipus de paràsits que d'altres. Aquest fet no vol dir que no puguem consumir els aliments, sinó que hem d'anar amb cura a l'hora de preparar-los per tal d'evitar ingerir l'anisakis viu.

Els símptomes més freqüents d'infecció acostumen a ser mals de panxa, nàusees i vòmits. Vindria a ser com una indigestió amb dolors d'estómac i depenent de la tolerància de la persona cap a l'anisakis, la infecció serà més accentuada o menys. Els peixos que porten anisakis en el seu interior, ja vénen així d'alta mar i no té tan a veure amb si la peixateria és de confiança o no. Normalment aquests paràsits es posen a les vísceres abdominals dels peixos, enrotllades en espiral, i la seva visualització externa no és fàcil. És per això que, tota la població és susceptible de desenvolupar un quadre intestinal per anisakis després del consum de peix cru o poc cuinat.

Des de CatalunyaCuina us ajudem a descobrir quins aliments són els més comuns que poden portar anisakis i quines mesures ens poden ajudar a esquivar la infecció d'aquest paràsit tan molest.

Aliments més comuns que poden portar anisakis

- El lluç (considerat el tipus de peix amb més probabilitats de tenir anisakis en el seu interior)

- El verat

- El sorell

- La maire

- S'ha de vigilar amb els tipus de cuinats de peix cru com els arencs, escabetxos, salats, sashimi i sushi, carpaccio, cebiche, envinagrats, fumats freds, tataki i també amb els ous de salmó.

- També s'ha d'anar amb compte amb els crustacis -gamba, escamarlans, llamàntol, bou de mar, crancs, galeres, etc.-.

Aliments que no porten anisakis

- Mol·luscos com les escopinyes, ostres, musclos, cloïsses, tellerines i altres.

- Els peixos d'aigües dolces o continentals, com les truites o les carpes.

- Els peixos en conserves, com les anxoves.

- Els peixos dessecats salats de manera tradicional, com el bacallà.

6 Consells per preparar el peix i evitar l'anisakis

1. Congelar el peix que consumirem

Per evitar contreure una infecció per anisakis, una manera de matar-lo és congelar-lo abans d’ingerir-lo. Durant 5 dies una temperatura de -20 graus, si el vostre congelador té menys de 3 estrelles no arribarà a aquests graus i serà millor comprar el peix congelat. El vinagre no mata l’anisakis.

2. Coure el peix a una temperatura superior als 60 graus

El peix ben cuit pot ajudar-nos a prevenir l'anisakiosi, ja que a altes temperatures el paràsit mor. Per assegurar-nos que el peix estigui ben cuit, el podem cuinar al forn, fregit a la planxa o a la brasa, durant un mínim de 2 minuts i a una temperatura que superi els 60 graus. De fet, el més aconsellable és que es cogui durant uns 10 minuts.

3. Evitar la ingesta de peix poc fet o cru

Cal remarcar la importància d'evitar el consum de peix poc fet o cru, incloent-hi els fumats, escabetx, cebiche, carpaccio, saladures o qualsevol mena de preparació que no sigui suficient —planxa o microones— si no se sap que el producte s'ha sotmès a una congelació prèvia.

4. Comprar el peix net

A l'hora de comprar peix, el millor és fer-ho sense vísceres, així evitarem la seva expansió si el peix és molt fresc i reduirem el risc d’infecció.

5. Conservar el tiquet de compra

És important mantenir el tiquet de compra de la peixateria durant uns dies, ja que ho recomanen per poder reclamar el producte a l'establiment en cas que el peix contingui anisakis. També és una bona manera d'orientar a la peixateria sobre quina era la remesa que podia estar infectada.

6. Proveïdors i restaurants

És una obligació, per part dels proveïdors, examinar visualment el peix que es destina al consum fresc. Igualment, els restaurants estan obligats a congelar el peix que serveixen als seus clients abans de preparar-lo per servir-lo.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari