Catalunya Diari

Tasta els diferents mètodes de cocció dels aliments

10 maneres de cuinar els aliments

x
Una de les coccions més típiques de la nostra cuina és treballar amb el foc lent i que el menjar faci xup-xup. | Cedida
 

La cuina és creativa i infinita, ens proporciona diferents tipus de coccions dels aliments, però sovint per manca de temps o per comoditat tendim a cuinar-ho tot de la mateixa manera i la més senzilla, planxa o bullit. És important conèixer la varietat de mètodes de cocció dels aliments per poder anar canviant la forma com els cuinem i fer que menjar no sigui una rutina avorrida.

  

En definitiva, cuinar és un art i com en l'art, a la cuina hi trobem diferents gustos, maneres d'expressar-nos i tècniques. És per aquest motiu, que no hi ha una cocció per cada moment, s'ha de ser creatiu i anar provant diferents mètodes. És cert que algunes combinacions acostumen a ser més tradicionals perquè potencien els sabors dels plats o aliments. També s'ha de tenir en compte que hi ha coccions més saludables que d'altres, per exemple, intentarem no abusar dels fregits i els reservarem per dies puntuals.

A Catalunya Cuina volem mostrar-te diferents tècniques de cocció, perquè revolucionis els fogons de casa teva i puguis cuinar diferents plats.

Sofregir

Un bàsic de la dieta mediterrània. Consisteix a fregir a foc suau i lentament els aliments, verdures generalment, amb un raig d'oli i que facin xup-xup. És la base de molts plats de la cuina catalana i potència el gust dels aliments de manera saludable i permet cuinar d'una manera que es pot reservar per un altre dia.

 

Us proposem el plat per excel·lència del sofregit:

Sofregir_1

La Samfaina

Fregir

És un mètode de cocció que agrada a molta gent i que és molt saborós. Consisteix amb cuinar o submergir l'aliment amb un oli a elevada temperatura. Tot i això, hem d'anar amb compte, ja que no és una de les tècniques més saludables i no hem d'abusar d'ella. El que sí que necessitarem per a fer un bon sofregit és una bona paella, perquè no se'ns enganxin els aliments. 

Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Fregir_1

Conill fregit

Vapor

Aquest mètode és molt utilitzat a l'Àsia i fa servir el mateix vapor de la cocció per a fer els aliments. Tot i que l'aliment no té contacte directe amb l'aigua aconsegueix una cocció molt saludable i que conserva tots els nutrients dels aliments.


Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

 

Vapor_1

Crema d'espàrrecs, pastanaga, porro i patata

Forn

És un mètode de cocció que és dur a terme mitjançant escalfor. És més lent però a la vegada saludable i molt gustós gràcies al fet que, els aliments són cuits amb temps i damunt d'una safata o recipient a través de la calor.


Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Forn_1

Carxofes al forn

Wok

Aquest és un mètode que prové de la cuina de l'Est d'Àsia i del Sud-est Asiàtic, però que des de fa uns anys hem introduït a la nostra, perquè és una espècie de paella rodona i amb el fons bombat que sol estar feta de ferro colat, d'acer o alumini i que gràcies a les seves característiques permet cuinar aliments saltats de manera senzilla, amb poc oli i molta escalfor. Els woks acostumen a ser estris de cuina que tenen una llarga vida útil.


Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Wok_1

Wok de potes de calamar amb tirabecs

Bullir

És un dels mètodes més comuns a l'hora de cuinar, consisteix amb cuinar l'aliment amb una olla d'aigua i portar-la a ebullició. Aquesta forma fa que molts dels minerals que porten els aliments es perdin durant la cocció. A la vegada, és una cuina molt saludable, ja que és de fàcil digestió, elimina toxines i no aporta calories afegides. 


Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Bullir_1

Mongetes tendres bullides amb patates

Brasa

És una manera de cuina en la qual s'utilitza la calor de les brases que queden quan s'ha apagat la flama de la llenya o el carbó, tot i que per qüestions d'espai i aire lliure també hi ha brases elèctriques. És molt estimada en el món gastronòmic, ja que dóna un gust molt intens a l'aliment que s'hi cogui. També és una de les cuines més saludables, ja que no es fa servir gairebé oli.

 

Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Brasa_1

Carn a la brasa

Planxa

El mètode de cocció a la planxaes fa sobre un estri pla amb superfície de ferro i és una de les més aclamades per la seva senzillesa, rapidesa i a més, saludable perquè requereix poc greix a l'hora de ser cuinats els aliments.

 

Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Planxa_1

Sípia a la planxa amb all i julivert

Papillota

És una tècnica culinària en la qual els aliments es couen dins d'un embolcall resistent a la calor, com el paper d'alumini habitualment. La font de calor pot ser o bé una planxa o bé el forn. És una manera de cuinar molt senzilla, saludable i neta, ja que pràcticament no s'embruten estris. 

 

Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Papillota_1

Salmó a la papillota

Guisat

El guisat és una tècnica de cocció que es fa a través de cuinar els aliments amb el seu propi suc i vapor, lentament, tot fent xup-xup. Aquest tipus de cuina requereixen paciència, ja que el temps d'elaboració acostuma a ser llarg i normalment estan més bones després de deixar-les reposar unes hores. La base del guisat normalment és un sofregit. Cal diferenciar entre el guisat i l'estofat, ja que aquest últim es troba dins de la tècnica dels guisats però fa servir ingredients més específics com són carns o aus.

 

Us proposem una recepta cuinada amb aquesta tècnica de cocció:

Guisat_1

Guisat de tonyina amb patates i cloïsses

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari