Catalunya Diari

Les millors espècies per condimentar els teus plats

Coneix les 8 espècies que no poden faltar a la teva cuina i amb quins plats combinar-les

Les espècies s'extreuen de certes parts de plantes aromàtiques de fort sabor, i en petites quantitats. Són ideals per potenciar el gust dels aliments i certs plats, així com per ajudar a conservar-los o aportar colorant. 

La quantitat d'espècies que provenen d'arreu del món són infinites i a cada país trobem plantes aromàtiques, que s'adeqüen als seus costums culturals gastronòmics. És per això, que hi ha espècies molt picants i d'altes ben dolces. Al mediterrani, tradicionalment, cuinem amb forces espècies, que ens aporten aquest toc tan característic de la nostra gastronomia. Tot i que existeix una àmplia varietat de condiment, a Catalunya els més habituals són les nyores, el pebre negre i vermell, el curri, la nou moscada, el gingebre, la canyella, el safrà, el comí i el cardamom.

Atenció! Vigileu amb les quantitats i no us passeu, perquè podeu passar de donar un toc especial al plat a eclipsar-ne tot el gust i fer el plat massa fort i incomestible.

 

8 Espècies que no poden faltar a la teva cuina i amb quins plats combinar-les

Safrà

És una planta de la família Iridàcia que serveix com a condiment potenciador d'aliments i colorant natural, normalment guisats, sopes, arrossos i peixos.

imatge del safrà a punt de ser cuinat
El safrà s'utilitza com a condiment i colorant | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient el safrà: Arròs amb bacallà

Nou moscada

La nou moscada és una llavor interior de l'arbre Myristica fragrans. És molt tradicional de la cuina catalana i es fa servir seca i ratllada per aromatitzar els plats. Acompanya molt bé els rostits, així com alguns plats de patata, ous i formatges.

Imatge d'un rallador, rallant nou moscada
La nou moscada és un condiment amb una gran tradició | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient la nou moscada: Patates d'Olot

Pebre verd

El pebre és el fruit dessecat del pebrer. És un condiment que té moltes propietats conservants i en trobem varietats, per exemple el pebre verd són els grans de pebre sense madurar, és més suau i acompanya molt bé a salses i plats de carn o marisc.

salsera amb salsa de pebre verd
El pebre té moltes propietats conservatives | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient el pebre verd: Turnedó de vedella amb salsa de pebre

 

Pebre vermell

El pebre vermell és una altra varietat de la pebrera. Un condiment en pols de color vermell, obtingut a partir la barreja de diferents pebres i molt. Ens aporta aromes i color al nostre plat. Els cuinats més típics on afegim aquesta espècia són els guisats, així com el pop a la gallega i les patates. 

pot amb pebre vermell
El pebre vermell és una veritat de la pebrera | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient el pebre vermell: Romesco de lluç i rap

Nyora

La nyora és una classe de pebrot sec, de la varietat anomenada 'de Reus' és característica pel seu gust dolç. S'utilitza molt en diferents plats típics de la gastronomia catalana i fa molt bona parella amb els arrossos, sofregits i els suquets de peix. És un ingredient imprescindible per a fer la famosa salsa de romesco i la salsa de calçots.

dues nyores a punt de bullir
Les nyores són imprescindibles per a fer salses com el xató, el romesco o la salsa de calçots. | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient la nyora: Suquet de Nècora

 

Curri

El curri és una barreja de moltes espècies, per tant en trobem moltes variants. Prové de la gastronomia Índia i aporta molts aromes i colorant al plat, normalment la trobem en espècie dolça, però també n'hi ha de picant. Sobretot es fa servir per cuinar guisats de carn com el pollastre, arrossos i pasta.

paella amb ceba sofregida i curri
El curri és una barreja de diferents espècies molt aromatitzant | Albert Vilas

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient el curri: Rap amb salsa de curri i pebre

Canyella

El seu dolç aroma fa que sigui imprescindible en moltes postres i dolços. S'acostuma a torbar en branca i aporta una olor i gust molt característic als aliments.

Imatge de canyella
La canyella la podem trobar en branca o molta | Cedida

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient la canyella: Arròs amb llet

 

Gingebre

Tot i que no és pròpia de la nostra zona, el gingebre és una planta amb moltes propietats digestives, que s'ha estès per arreu del món, de manera que es pot trobar habitualment a les botigues en fresc o bé en sec, mòlt. Té un gust molt peculiar, és molt fresca amb un toc picant. A la nostra cuina la podem utilitzar per a guisats, saltats, batuts, sopes o en forma d'infusió.

arrel de gingebre fresca
El gingebre té moltes propietats digestives | Cedida

Et proposem aquesta recepta que porta com a ingredient el gingebre: Wok de gambes amb gingebre

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari