Catalunya Diari

Com netejar el cranc blau

És ben fàcil!

També anomenat Jaiba en d'altres parts del mon (América). El cranc blau, amb tota la seva contravèrsia, és molt apreciat en cuina (que dius, ja tocava una espècie invasora així, no?). Aquests crancs son ja una autèntica plaga a les nostres costes, especialment a la zona del delta de l'Ebre. D'una banda, han erradicat pràcticament el cargol poma, el que ha anat molt bé ja que feia molt mal a les collites d'arròs.

A més, de retruc, resulta que el cranc és carronyaire i respecte les plantacions, el que assegura una excel.lent collita d'arròs enguany. Però no podem oblidar que aquest cranc també està acabant amb la població autòctona de cloïsses, musclos, altres crancs i peixos, el que alterarà la fauna (i la indústria) de la zona. És un animal extremadament agressiu (que no us enganxi un dit!) i es reprodueix de forma imparable (fins a un milió d'ous per posta!). El sector de la pesca està intentant trobar un equilibri executant campanyes de sobrepesca i limitar així la seva població, el que resulta cada cop més difícil.

Afortunadament, és un producte que té sortida als mercats ja que la seva carn és molt apreciada (aquí i fora), fins i tot més que el llamàntol diuen, però amb la diferència que costen una misèria: entre 2 i 4 euros el quilo!. És important donar-lo a conèixer a casa nostra i mostrar diferents maneres de cuinar-lo. L'arròs de cranc blau, ja es pot trobar a la majoria de restaurants de Sant Carles de la Ràpita i altres poblacions del Delta. Personalment, trobo aquest cranc deliciós, una autèntica delicatessen, molt carnós i podem ajudar al sector pesquer consumint-lo i afegint-lo dins el nostre receptari. Per tant, si trobeu crancs blaus a la peixatera no dubteu en comprar-ne, ni que sigui per tastar-los per primera vegada, que de ben segur repetireu, ja ho veureu. I això que siguin tant econòmics no durarà gaire temps, em penso.

I ara, veiem com netejar-los?

INGREDIENTS

- 1 cranc blau

- Aigua

- Molt de compte!

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Prime de tot us parlaré del sexe. Com saber si és mascle o femella? És ben fàcil. Mireu la part inferior del cranc. Si té un semicercle com aquest amb una petita punxa és femella.

ELABORACIÓ:_2
2.

Si es semicercle és més petit i la punxa és exagerada, es tracte d'un mascle. Té sentit oi?

ELABORACIÓ:_3
3.

Dit això, vull recordar-vos que es tracta d'un animal força agressiu. Per aquest motiu, i de comprar-lo viu, us el donaran amb unes gomes o unes brides per immobilitzar les pinzes. Vigileu al manipular-los, en qualsevol cas, ja que us poden fer molt de mal.

ELABORACIÓ:_4
4.

Ara us parlaré de la mort. Com tot animal consumit per l'home, mereix una mort digne i ràpida. Hi ha diverses maneres de fer-ho. Es pot travessar la part del cap (entre els ulls) amb un ganivet, directament. Els podeu posar a bullir vius i, també els podeu posar al congelador 15 minuts.

ELABORACIÓ:_5
5.

Un cop morts, ja podeu alliberar les pinzes i netejar-los. Hi ha gent que els bull directament i els neteja després. Jo prefereixo fer-ho abans. D'entrada, renteu-los bé sota l'aixeta. Procureu retirar tota la porqueria visible, sobretot a la part inferior del cos i els laterals de la closca. Ho podeu fer amb un drap humit o un raspall.

ELABORACIÓ:_6
6.

A continuació, retireu la part de la cloaca. Estireu la semiesfera que us comentava el principi i l'arrenqueu.

ELABORACIÓ:_7
7.

Ja sigui mascle o femella.

ELABORACIÓ:_8
8.

Ara, amb força i estirant des de la part inferior cap a dalt, retireu la closca.

ELABORACIÓ:_9
9.

A la closca hi trobareu sucs. Hi ha persones que això ho aprofiten per tirar a l'arròs, ja que aporta sabor. Si us fa angúnia ho descarteu.

ELABORACIÓ:_10
10.

Com podreu comprovar, l'aspecte canvia força segons l'edat i el sexe de l'animal.

ELABORACIÓ:_11
11.

Podeu reversar aquest contingut en un recipient i llavors rentar bé la closca.

ELABORACIÓ:_12
12.

Sobretot els laterals, com us comentava. La closca, com a tal, no té carn, però ens permetrà decorar el plat i que el comensal pugui identificar l'espècie.

ELABORACIÓ:_13
13.

Tornem al cos. La part central (vísceres) les heu de retirar. Trenqueu una petita membrana que ho aguanta tot i de seguida marxarà sota l'aixeta.

ELABORACIÓ:_14
14.

Retireu també les ganyes ("agallas") de tots dos costats. Son comestibles però d'una textura gens agradable. No s'acostumen a aprofitar de cap cranc.

ELABORACIÓ:_15
15.

I ara si, renteu-lo bé per dins. L'interior us ha de quedar pràcticament blanc.

ELABORACIÓ:_16
16.

Partiu el cranc per la meitat, amb les mans o amb un ganivet.

ELABORACIÓ:_17
17.

Aquestes son les porcions individuals de cranc.

ELABORACIÓ:_18
18.

Depenent del plat a cuinar, podeu retirar totes les potes i deixar només el cos amb la carn.

ELABORACIÓ:_19
19.

Amb tot, ja teniu el cranc net i a punt per ser cuinat.

ELABORACIÓ:_20
20.

En aquest cas, veiem els cossos sense les potes.

ELABORACIÓ:_21
21.

I finalment, recordeu donar un cop a les pinzes per facilitar la seva obertura. Això ho podeu fer abans o després de cuinar-los.

ELABORACIÓ:_22
22.

Recordeu que tot i ser blavós, un cop cuinat es torna de color taronja, com la majoria de mariscs.

No deixeu de consultar les nostres receptes elaborades amb cranc blau.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari