Catalunya Diari

Com potenciar el sabor dels aliments amb el vi?

Existeixen certes "regles gastronòmiques" pel fet que alguns aliments mariden millor amb certs tipus de vins

Dues copes de vi i raïm damunt la taula
Com potenciar el sabor dels aliments amb el vi? | Pixabay

El vi és la tercera beguda més consumida al món, especialment a Europa. A Espanya, una persona pot arribar a consumir 25 litres de vi a l'any. Però, a què es deu la seva popularitat? Les raons per a la decisió de compra del consumidor estan relacionades amb la cultura, el prestigi i la diversió, però, el consum quotidià del vi també està vinculat amb la gastronomia i l'alimentació. el maridatge

El maridatge

El maridatge és un terme molt comú en el món del vi i la gastronomia. És el procés de casar un aliment amb un tipus de vi determinat, amb l'objectiu de potenciar els sabors dels menjars. I és que, certs sabors i textures, poden arribar a provocar combinacions fantàstiques en barrejar-se amb vins.

Segons Jorge Fernández, expert coneixedor de vins i escriptor per Reviewbox, hi ha vins negres, blancs, rosats, escumosos, joves i vells, en general, hi ha per a tots els gustos. No obstant això existeixen certes "regles gastronòmiques" per maridar els vins, pel fet que alguns aliments compten amb un gust ressaltant que combina millor amb certs tipus de vins.

"L'essencial és saber triar segons l'ocasió. Si es tracta de plats amb guisats o carns, el millor és optar per vins negres. Si es tracta de carns blanques com pollastre o gall dindi, una bona alternativa és el Merlot, una varietat tinta d'origen francès de qualitat acceptable. I els peixos i mariscs van molt bé amb un vi blanc", detalla.

Podem practicar el maridatge amb qualsevol menjar?

Tot i que s'han escrit algunes recomanacions i opinions sobre el tema, no hi ha un únic plat predilecte per al maridatge. Aquest procés pot donar-se amb tota mena d'aliments. No obstant això, hem de prendre en compte que tenen diferents reaccions en cada àpat. A més, cada persona té un llindar de sensibilitat davant les sensacions, per tant, l'efecte varia d'un i altre.

El millor vi per al menjar

Menjars amb sucre: Quan ens trobem amb un dinar dolç, hem d'optar per un vi amb cert nivell de sucre per potenciar les sensacions.

Menjars amb acidesa: en aquest cas, hem d'escollir un vi que tingui un mínim d'acidesa. Altrament, percebem el vi com a pla i aquós.

Salat: quan ens trobem amb un aliment que predomina el seu sabor salat, hem de triar un vi amb cos, a causa que la sal de l'aliment ajuda a suavitzar els elements més durs del vi.

Picant: els aliments picants poden provocar major sensació d'alcohol en el vi. I de la mateixa manera, si el vi té molt alcohol, potenciarà el sabor picant. Per tant, cal anar amb compte amb les sensibilitats de les persones.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari