Catalunya Diari

Aliments essencials per l’hivern

Amb el fred el nostre organisme necessites aliments que ens escalfin i ens aportin energia

Aliments hivern
Aliments d'hivern que acostumem a trobar als mercats | Catalunya Cuina

Ja fa unes quantes setmanes que va arribar l'hivern, tot i que l'arribada del fred ha sigut més recent. Cada estació transforma el nostre organisme, però també a la terra i als cultius, que produeixen uns aliments més tolerants a les condicions meteorològiques en les quals es troben. En aquesta estació ens trobem amb aliments que ens aporten energia i escalfen el nostre organisme per afrontar les jornades de fred, baixes temperatures, pluges, boira, gel i neu. 

Durant els mesos de gener, febrer i març s'acostumen a cuinar més guisats, ja que són plats calents. A l'hivern no hi ha res millor que tenir el cos ben escalfat, perquè el fred no ens arribi als ossos. També és el temps dels cítrics i la vitamina C, que ens protegeixen dels refredats. 

De manera que, avui des de Catalunya Cuina, us portem uns aliments que podreu trobar fàcilment al mercat o al supermercat quan aneu a comprar, i de ben segur, que els estàveu esperant! 

7 aliments que arriben amb l'hivern

7 aliments que arriben amb l'hivern_1

CALÇOTS

El calçot és un aliment molt nostrat i un dels més esperats en aquesta època de l'any. Els mesos de gener, febrer i març són els mesos ens fan les calçotades, àpats on es menja aquesta varietat de ceba blanca, juntament amb romesco. Tota una tradició i festivitat catalana. La producció de calçots es concentra sobretot en les comarques tarragonines. 

Recepta ideal per cuinar el calçot:

Calçots al forn

7 aliments que arriben amb l'hivern_2

CARXOFES

Un altre vegetal estrella de la temporada d'hivern són les carxofes. Un aliment gustós i exquisit per al paladar, que està ple de minerals i vitamines. A més, és un plat saludable i un magnífic desintoxicant del fetge, ajudant així a les persones que tenen problemes hepàtics. També ens anirà de meravella per purificar el nostre organisme de tots aquests àpats carregosos de Nadal.

Recepta ideal per cuinar amb carxofes:

Carxofes al forn

7 aliments que arriben amb l'hivern_3

COL

Aquesta verdura és la base de la cuina xinesa. Al mercat trobem diferents varietats de col i diferents maneres de cuinar-la, podem fer-la crua, bullida o guisada. Conté molta fibra i poques calories, el millor moment per consumir-la és del novembre al març.

Recepta ideal per cuinar amb col:

Col confitada

7 aliments que arriben amb l'hivern_4

TARONJA

Aquesta fruita cítrica carregada de vitamina C i antioxidants, arriba en el millor moment per protegir-nos dels refredats. Normalment es consumeixen fresques i senceres o espremudes naturalment. Però també lliguen molt amb elaboracions salades, ja que aporten aquest toc àcid i dolç.

Recepta ideal per cuinar amb taronja:

Rotllet fred de bacallà i verdures amb salsa de taronja

7 aliments que arriben amb l'hivern_5

GALERES

La galera és un crustaci de la costa mediterrània molt desitjat, ja que només el podem assaborir al gener i al febrer. Es compra fresca i acostuma a aportar un gust extraordinari als plats. Es pot cuinar de diferents maneres però és ideal per fer fumets, arrossos o degustar-la a la planxa.

Recepta ideal per cuinar amb galeres:

Arròs amb galeres i carxofes

7 aliments que arriben amb l'hivern_6

Eriçó de mar (garotes)

Un marisc curiós, que s'acostuma a trobar a la Costa Brava. La seva composició és en gran part d'aigua i això fa que tingui un gust molt intens a mar. Les parts comestible de la garota és la carn taronjosa que està situada a l'interior i que és considerada una delícia. 

Com cuinar Eriçó de mar:

Eriçó de mar fresc

7 aliments que arriben amb l'hivern_7

Anguiles

Es tracta d'un peix blau, és per això que conté àcids grassos omega 3. És un peix que, habitualment, procedeix del Delta de l'Ebre i es llarg i fi, la seva textura és grassa i una mica geletinosa. És molt gustosa i ormalment es cuina amb guisats. La seva època va de l'octubre al febrer.

Recepta ideal per cuinar amb anguiles:

Anguila amb suc

 

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari