Catalunya Diari

Montse Robinat, gerent de Culinarium: «Cuidem igual el client més ‘cuinetes’ que el que acaba de començar»

Culinarium ofereix un ampli ventall d’obsequis i regals per aquestes festes nadalenques. L’empresa lleidatana té previst seguir creixent amb cinc botigues noves -en té 19 actualment - durant el 2020

Montse Robinat és la gerent de Culinarium
Montse Robinat és la gerent de Culinarium | Culinarium

Com es presenta aquest final d'any 2019? La campanya nadalenca és un dels moments forts per a Culinarium?

Amb molta il·lusió, ha sigut un any molt important per nosaltres i pel futur de la companyia i com a equip hem millorat moltíssims aspectes. La campanya de Nadal per nosaltres és el moment àlgid de l'any, s'uneixen els clients que vénen a buscar aquell article de cuina que necessiten i les persones que busquen un regal útil i original per regalar. Aquestes dos vessants són els que fan que el Nadal a Culinarium siguin màgic. Per nosaltres és el moment que la gent cuina més de l'any i és una oportunitat per oferir consells en aquelles receptes que normalment no fem.

Fem una mica d'història. Els vostres orígens són a Tàrrega, fa més de 150 anys...

Sí, la veritat és que la nostra història comença i segueix a Tàrrega. La meva família ha sigut una saga de gent molt treballadora que va començar venent articles de cuina amb el meu rebesavi Delfí Elias que va fundar Casa Delfin el 1863. Al cap dels anys i de les generacions el negoci es va enfocar més a la venda al major i avui en dia encara segueix el meu germà endavant amb aquest projecte de venda a hotelers i restauradors. No és fins al 1996 que es funda Culinarium, un projecte que també ha evolucionat moltíssim però que té el seu focus al públic general. Sempre dic que si no coneguéssim la venda al professional mai haguéssim pogut crear Culinarium.

L’empresa lleidatana té previst seguir creixent amb cinc botigues noves -en té 19 actualment - durant el 2020.
L’empresa lleidatana té previst seguir creixent amb cinc botigues noves -en té 19 actualment - durant el 2020. | Culinarium

Culinarium podríem dir que és el germà petit de Casa Delfín?

Sí, perquè segueix formant part del grup i compartim moltes sinergies. Per mi mateixa és molt important saber que puc demanar consell a casa Delfín i ells a mi. Anem junts a fires i compartim reflexions sobre el futur de la cuina. Les tendències sempre comencen a la cuina professional i acaben al particular: el Roner - aparell per cuinar de forma precisa al bany maria- dels germans roca o l'envasadora al buit són uns bons exemples.

‘Busquem que el client Culinarium se senti recolzat i ben informat sobre el producte i el món de la cuina’

 

La cuina està de moda. Ara en parlarem més en profunditat, però... l'èxit de Culinarium demostra que estem parlant d'alguna cosa més arrelada que una moda... Què busca el client i què hi troba a Culinarium?

El client de Culinarium troba un assortit molt elaborat d'articles que li faran cuinar de forma més fàcil, ràpida i sana del que ho està fent. Busquem que el client se senti realment recolzat a les nostres botigues, és per això que els nostres assessors tenen una gran formació de producte i del món de la cuina. El client obté un consell o un petit truc preguntant al nostre personal. La cuina té molts secrets i els nostres equips la dominen a la perfecció, això el client ho valora molt i el fidelitza.

  

El vostre creixement ha estat molt fort aquests últims anys. Més de 18 botigues a tot l'Estat. Hi havia una mancança d'oferta en el sector dels articles de cuina i taula elegants i de disseny?

Realment tenim molta sort, el sector del retail és molt competitiu i entre tots hem fet un esforç molt gran per créixer. Tinc un equip fantàstic a totes les botigues i a la central a Tàrrega i sense ells hagués sigut impossible. Les nostres botigues són bastant singulars, no hi ha un model similar al nostre i això facilita molt les coses. El nostre producte es ven a molts llocs, però buscat com el nostre, al preu i qualitat que oferim difícilment es pot trobar.

‘Lleida, Reus o Tarragona són el nostre buc insígnia amb personal amb més de vint anys d’experiència’

  

Què en destacaria de les botigues de Lleida, Reus, Tarragona... Van ser de les primeres que van obrir, no? Entenem que són places plenament consolidades, ja?

Són les botigues més consolidades i on també tenim un personal amb més anys d'experiència. Aquests assessors per mi són molt importants, coneixen molt el producte, la història de l'empresa i sobretot el client. Per nosaltres es clau la relació amb les botigues i una comunicació molt directa.

Som una companyia que creiem amb les relacions a llarg termini i tenir gent a l'equip que fa 20 anys que són al teu cantó t'ajuda moltíssim a millorar cada dia.

Culinarium ofereix un ampli ventall d’obsequis i regals per aquestes festes nadalenques.
Culinarium ofereix un ampli ventall d’obsequis i regals per aquestes festes nadalenques. | Culinarium

Seguireu creixent el 2020?

La nostra idea és seguir creixent amb 5 botigues noves el pròxim 2020. Som ambiciosos en aquest aspecte però anem amb molta cura buscant ubicacions. Fem una cerca amb profunditat i avaluem les propostes de forma holística.

Com definiríeu el producte 'Culinarium'. Què hi trobarà el comprador?

El producte Culinarium està pensat per oferir al client allò que necessita a un preu molt competitiu. També hi hem posat molta ciència i volem aportar un punt més que els altres gràcies a la nostra experiència. Per nosaltres el producte de la nostra marca és molt important de cara al futur i marcarà els anys vinents de la companyia.

La cuina com a experiència és també un dels punts forts de la marca Culinarium. Què ens pot dir dels tallers i activitats que s'hi realitzen habitualment?

Tenim 3 botigues on tenim un espai dedicat als tallers i mensualment oferim receptes de forma gratuïta als nostres clients. Considerem que és un espai on el client pot veure in situ noves receptes o maneres de cuinar certs productes. Vinculem els tallers a l'època de l'any a la que estem i utilitzem molt producte de temporada i estris que realment facilitin la cuina. Fem i promovem la cuina de mercat i Km0.

  

‘L’alimentació adequada és clau per la salut i a Culinarium en fem bandera’

Culinarium es va fundar l'any 1996
Culinarium es va fundar l'any 1996 | Culinarium

Establiments com Culinarium han fet créixer el nombre de persones aficionades a la cuina?

El que crec que més ha fet créixer el nombre d'aficionats a la cuina són els programes de cuina que hi ha a la televisió i també la importància de la salut.

  

Sóc una ferma defensora que l'alimentació és clau per la salut i es la idea que transmeto als equips. Hem de vendre salut, perquè cuinant a casa saps d'on provenen els aliments, quant greix o sal hi poses o quin dia ho has cuinat.

No parlem només de les eines estrictament per cuinar, sinó també hi podem trobar productes de taula i parament de la llar, ordenació, neteja, per emportar...

A les nostres botigues hi podeu trobar tots els productes relacionats des de la cuina fins a arribar a la taula. Creiem important poder oferir un assortiment de productes molt vinculats amb el concepte de cuina i que el client trobi aquells productes especialitzat que només nosaltres li podem oferir.

Un dels vostres punts forts podríem dir que és la bona relació qualitat-preu?

Si, nosaltres som botigues que volem fer barri i ciutat. Ens situem prop de mercats o escoles i és aquest públic familiar que ens interessa. Creiem que la cuina no pot ser mai elitista i en aquest aspecte valorem tant el client molt 'cuinetes' com aquell que acaba de començar. De fet aquest últim ens agrada molt perquè podem veure a les nostres botigues com evoluciona a la cuina i va provant tècniques o receptes noves.

És ja essencial tenir botiga en línia per a un negoci com el vostre?

Per nosaltres és una aposta de futur. Estem treballant amb el canvi de sistema informàtic i aquest element ens portarà a molts espais on ara mateix no hi som presents i un d'ells per descomptat, serà el digital.

  

En termes més generals, considera que el comerç en línia és un complement o una amenaça pel format de botiga tradicional?

Nosaltres apostem perquè sigui un complement i sobretot perquè es generin sinergies entre un món i l'altre. Així ho tenim plantejat el pla d'expansió i així és com volem realitzar-ho.

Montse Robinat: «L’alimentació adequada és clau per la salut i a Culinarium en fem bandera»
Montse Robinat: «L’alimentació adequada és clau per la salut i a Culinarium en fem bandera» | Culinarium

Heu guanyat el Global Innovation Award a nivell estatal i heu quedat finalistes del premi en l'àmbit internacional. En què consisteix per vosaltres la innovació?

Per nosaltres innovar és treballar dia a dia, braç a braç amb tot l'equip perquè tot surti millor. Nosaltres tenim molt clar que la innovació ha de ser transversal i que totes les parts hi tenim un paper. Si la innovació surt únicament de la direcció d'una companyia és que alguna cosa es fa malament. Demano als equips de botiga que ens exigeixin millores i d'aquesta manera és com avancem.

  

Mantenir el punt local, de proximitat i de confiança d'una marca, és essencial per mantenir fidel una clientela cada cop més volàtil i amb més opcions de compra. Com s'aconsegueix?

S'aconsegueix sent coherent i sobretot sense enganyar mai al client. Nosaltres oferim un producte o un altre depenent del que vol cuinar o preparar el client.

Per nosaltres la fidelització ve donada per l'assessorament i amb això és el que lluita cada dia els nostres equips; oferir a totes les persones que entrin la solució adequada a les seves necessitats.

‘Oferim regals molt útils, però sobretot, originals’

Per les festes nadalenques, regalar cuina és una bona opció. Quins són els productes estrella d'aquestes festes?

Els productes estrella són els electrodomèstics petits per fer petites postres com els gofres o la màquina per fer crispetes. Són uns clàssics que mai fallen. També hi ha qui regala productes pels més 'cuinetes' com un quit per fer cuina molecular o una màquina per coure a baixa temperatura.

  

Nosaltres creiem que tot el que oferim pot ser útil, però sobretot original.

Què li diria a algú que no ha entrat mai a cap establiment 'Culinarium' perquè s'animés a fer-ho?

Que quan entri descobrirà algun article que mai s'hagués plantejat que podia existir i que passejar per les nostres botigues és un plaer que cal fer tot sovint.

Entrar a Culinarium i millorar els estris de cuina que tenim no únicament ajuda a cuinar millor, sinó que motiva a provar noves receptes i tècniques de cocció per fer-ho de forma ràpida i sobretot saludable!

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari