Catalunya Diari

Eriçó de mar (garotes)

Així es menja aquest curiós marisc

Feia temps que volia tastar-les. N'he vist en cartes de restaurants de l'empordà, però mai m'havia atrevit a demanar-les. Però avui, he anat al mercat i n'he vist....i m'han sorprès tant que n'he agafat unes quantes. Jo no les havia provat mai fins ara, ja que estava prohibida la seva captura....fins fa ben poc. Els he comprat a 6 euros el kilo, per provar, i la veritat...està bé, però tampoc és per tirar coets. Té molt gustet de mar, això si. Val la pena provar-los, ni que sigui per una sola vegada.

Eriçó de mar (garotes)

Segons la vikipèdia, els equinoïdeus (Echinoidea) són una classe d'animals equinoderms, coneguts de forma genèrica com a eriçons de mar, garotes, garoines o bogamarins. El seu cos és de forma generalment globular, semblants a un globus irregular, i recobert de punxes mòvils més o menys gruixudes. La grandària de la «closca», anomenada testa pot estar entre 3 i 10 cm, segons les espècies.

Els equinoïdeus se subdivideixen actualment en dues grans subclasses: els Perischoechinoidea i els Euechinoidea. Els primers es consideren el grup més antic i, de fet, la majoria d'espècies conegudes ja s'han extingit i només en queden unes 150; es caracteritzen per unes espines força llargues i afuades. La segona subclasse, la dels Euequinoideus, conté unes 800 espècies, agrupades en quatre superordres. D'aquests, Diadematacea i Echinacea corresponen als eriçons de mar tradicionals, simètrics i regulars; el superordre Gnathostomata inclou els anomenats en anglès «dòlars de la sorra» (sand dollars); finalment, el quart superordre correspon als eriçons de mar irregulars. També s´anomena "bogamarí" a les Illes Balears, Alguer (Sardenya) i a la població costanera de Xàbia (Marina Alta).

INGREDIENTS:

Eriçons de mar (garotes)

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Aquí les teniu, les garotes

ELABORACIÓ:_2
2.

Són uns animals, ben curiosos.

ELABORACIÓ:_3
3.

Afageu-los amb unes pinzes i talleu-los per la meitat.

ELABORACIÓ:_4
4.

Veureu com hi ha una explosió de sucs....de mar...i surt un flaire molt agradable.

ELABORACIÓ:_5
5.

En aquest cas, feien una oloreta a menta....o a herbes...suposo que de les mateixes algues.

ELABORACIÓ:_6
6.

Això és la boca. No es menja.

ELABORACIÓ:_7
7.

De fet, es menja ben poca cosa. I si us fixeu, tenen molta sorra, per això s'han de rentar bé.

ELABORACIÓ:_8
8.

Les algues tampoc es mengen.

ELABORACIÓ:_9
9.

Bé, jo no me les menjo...però dolentes no deuen estar.

ELABORACIÓ:_10
10.

Això de color taronja és el que es menja.

ELABORACIÓ:_11
11.

Retireu-lo amb molt de compta amb una cullera, i que no  tingui sorra. Té un gustet força agradable...però es clar, hi ha molt poqueta carn. Això són les famoses garotes....no tenen res més. Bon Profit !!!

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari