Catalunya Diari

Crema pastissera

Una recepta bàsica per qualsevol pastisser

Aquesta recepta ja l'havia publicat amb anterioritat, però l'he actualitzat amb fotos del pas a pas. Es tracta de la famosa crema pastissera, tan utilitzada en milers de receptes i postres de pastisseria (coques, canyes, crema cremada, pinya cremada, bunyols, etc....). Té moltes aplicacions, fins i tot per a coure-la a sobre d'una tira de pasta de full o brioix, fer tartaletes, bandes de fruita, puding, etc....

Crema pastissera

Si la podeu fer amb midó molt millor, el podeu comprar en qualsevol farmàcia, si no en teniu podeu utilitzar maizena. Per cert, si voleu fer crema cremada, l'heu de deixar més líquida (no l'heu de coure tanta estona) i a més , podeu utilitzar menys midó (40/50 g) per a garantir que no qualli tant. Us deixo la recepta d'un litre de crema, encara que les fotos són de la meitat (recepta per a mig litre de llet). Ah! i que consti que en català correcte hauríem de dir Crema de pastisseria i no Crema pastissera, però jo sóc el primer que sempre parla de crema i gema pastissera.

INGREDIENTS:

1 litre de llet

4 rovells d'ou (si són ous de gallines ecològiques millor)

250 g de sucre

80 g de midó (o farina de blat de moro tipus Maizena)

colorant alimentari color ou (groc)

vainilla líquida o en pols

canyella en canons o en pols

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Preparem tots els ingredients. Primer de tot posarem 3/4 parts de la llet a bullir amb tot el sucre. Si en feu un litre, 750ml. de llet a bullir amb el sucre.

ELABORACIÓ:_2
2.

En un bol a banda, hi posarem els rovells d'ou....

ELABORACIÓ:_3
3.

...i la quarta part de llet que ens queda, es a dir, 250 ml si estem fent un litre de llet.

ELABORACIÓ:_4
4.

En aquest bol, hi posarem una culleradeta de canyella en pol.

ELABORACIÓ:_5
5.

Com s'ha fet tota la vida, podeu afegir el canó de canyella a la llet que bull i desprès retirar-lo. Si l'aconseguiu líquida millor, si no, en pols. Penseu que desprès ho colarem i traurem bona part del gra de canyella.

ELABORACIÓ:_6
6.

Ara afegirem la vainilla. De vegades he utilitzat la típica vainilla ensucrada en gra que venen pels supers, però aquesta líquida de la casa Vahiné a mi m'agrada més.

ELABORACIÓ:_7
7.

Amb un tap per mig litre de llet serà suficient.

ELABORACIÓ:_8
8.

Cap a dins.

ELABORACIÓ:_9
9.

Colorant alimentari color groc "ou", del fabricant Sosa. Però podeu utilitzar qualsevol colorant alimentari del mercat. Remeneu per veure com queda. Afegiu colorant fins a obtenir el color que més us agradi, però més val no passar-se de groc o semblarà crema artificial. El color que aconsegueixi en aquest bol serà el color definitiu que tindrà la crema.

ELABORACIÓ:_10
10.

Com us comentava, podeu utilitzar midó o farina de blat de moro Maizena. El midó el podeu comprar a la vostra farmàcia habitual i si no el tenen us el podran demanar. És com la glucosa, que també la podeu comprar a la farmàcia.

ELABORACIÓ:_11
11.

L'afegim i ho remenarem bé fins diluir-lo.

ELABORACIÓ:_12
12.

Remeneu-lo bé. Quan està en repòs, el midó s'enganxa al cul del bol, per tant, abans d'incorporar el contingut a la llet que bull l'haurem de tornar a remenar. Ho heu de tenir present, això.

ELABORACIÓ:_13
13.

La llet ja bull.

ELABORACIÓ:_14
14.

Remenem el contingut del bol i, amb l'ajut d'un colador, incorporem la barreja dins la llet bullent.

ELABORACIÓ:_15
15.

Ara, amb el foc ben baixet i amb l'ajuda d'una cullera de fusta o d'un batedor petit, anirem rascant totes les cantonades de l'olla per evitar que s'enganxi o se'ns cremi. Poc a poc anirà quallant. Amb quantitats petites la cocció és pràcticament instantània. Només necessitareu 3 o 4 minuts.

ELABORACIÓ:_16
16.

Quan la cullera de fusta s'aguanti sola en mig de la crema, significarà que ja està cuita. Si ho feu amb un batedor, com que el mànec pesa més que el d'una cullera, no ho podreu comprovar, però si domineu aquesta elaboració tampoc us caldrà fer la prova de la cullera, més adient per a quantitats grans. En qualsevol cas, quan noteu una textura cremosa ja podeu aturar el foc. No cal fer-la més.

ELABORACIÓ:_17
17.

La posarem dins un recipient de vidre.

ELABORACIÓ:_18
18.

I la taparem amb paper de film que toqui directament la crema. La idea és evitar que ens faci pell.

ELABORACIÓ:_19
19.

Quan sigui completament freda, ja la podreu reservar a la nevera (no més de dos dies) per utilitzar-la amb les vostres elaboracions.

ELABORACIÓ:_20
20.

Recordeu que cal remenar la crema amb un batedor abans d'utilitzar-la.

ELABORACIÓ:_22
22.

...que un cop pintat amb gelatina i ben decorat...

ELABORACIÓ:_23
23.

..queden unes postres excel·lents i ben bones. Bon Profit !!!

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari