Catalunya Diari

Mini-merengues amb ametlla

La versió més bàsica d'elaborar merenga

Fa molt poc vam veure com fer merenga, la versió més bàsica o també anomenada merenga francesa. Allà vam explicar els diferents tipus de merenga que hi ha i com s'elaboren.

Mini-merengues amb ametlla

Ara veurem com fer unes agradables mini-merengues amb granet d'ametlla als que donarem una textura esponjosa amb un punt de viscositat mitjançant una semi-cocció. Un format i una presentació més propers a la rebosteria i que les fa més aptes per a servir tant per a postres com a mitja tarda amb el cafetó. Ja sabeu que la merenga es pot consumir crua, semi-crua o cuita del tot.

INGREDIENTS:

4 clares

240 g de sucre

vainilla

colorant alimentari (opcional)

 

VARIANTS:

- Podeu utilitzar sucre en pols

- Podeu posar essència de llimona

- Podeu substituir les clares per albúmina en pols

- Podeu afegir essències i colorants al gust

- Podeu afegir una cullerada de farina de blat de moro

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Si els ous eren a la nevera, els podeu submergir en aigua de l'aixeta durant uns minuts. És important que les clares no siguin massa fredes. Aboqueu les clares dins el bol on les muntareu. Procureu que no hi caigui gens de rovell.

ELABORACIÓ:_2
2.

Comencem a muntar les clares sense sucre i les comencem a batre.

ELABORACIÓ:_3
3.

Quan comencin a oxigenar-se i a fer-se escuma incorporarem el sucre en forma de pluja. També es pot incorporar un cop muntades les clares però mai al principi o us costarà molt que muntin.

ELABORACIÓ:_4
4.

 

Seguirem batent les clares, ara a velocitat més alta.

ELABORACIÓ:_5
5.

Si voleu, i com es fa amb la merenga americana (versió de la francesa), ara hi afegirem la cullerada petita de farina de blat de moro, que donarà consistència a la merenga. La farina ajudarà a la merenga a assecar-se dins el forn i evitarà que es fongui el sucre en excés. Per tant, si feu una cocció llarga sempre és interessant afegir-ne una mica.

  

ELABORACIÓ:_6
6.

Si voleu, també hi podeu afegir una mica d'essència de vainilla o de llimona.

ELABORACIÓ:_7
7.

Amb un tap en tindrem suficient.

ELABORACIÓ:_8
8.

Les clares han de tenir un aspecte de nata muntada. Com diu tothom, si les poseu cap per avall a sobre del vostre cap no haurien de caure.

ELABORACIÓ:_9
9.

Omplim la mànega pastissera amb cornet estriat  i preparem una safata de forn amb paper tipus cuisson.

ELABORACIÓ:_10
10.

Utilitzaré uns petit-fours de paper fosc i així destacarà més sobre el blanc de la merenga.

ELABORACIÓ:_11
11.

A poc a poc els anirem escudillant.

ELABORACIÓ:_12
12.

 

Finalment tirarem un polsim d'ametlla en gra per sobre.

ELABORACIÓ:_13
13.

A més a més també utilitzaré un motlle allargat més classicot per a les merengues.

ELABORACIÓ:_14
14.

Es escudillem fent esses amb la mànega i procurant donar-los volum.

ELABORACIÓ:_15
15.

Com que avui no busquem una cocció excessiva, els tindrem 10-12 minuts a uns 180 º C, fins que agafin color. Vigileu-les bé que es torren molt ràpidament i se us poden cremar.

ELABORACIÓ:_16
16.

Amb la cocció han agafat un color formidable.

ELABORACIÓ:_17
17.

Per fora són dures però per dins estan semi-crues. Deixeu-les refredar dins el forn amb la porta una mica oberta per evitar que s'abaixin en excés.

ELABORACIÓ:_18
18.

Un cop fredes ja les podeu presentar a taula.

ELABORACIÓ:_19
19.

Si voleu, podeu tirar una mica de sucre en pols per sobre.

ELABORACIÓ:_20
20.

Bon profit!

I PER BEURE...

I PER BEURE..._1

Gandesa Mistela Blanca. Celler Cooperatiu de Gandesa. Do Terra Alta.

Varietats: Garnatxa Blanca. Dolç Natural i Apagat.

Preu aproximat 10€

Per acció de determinats llevats, els sucres del raïm es transformen en alcohol i gas carbònic, que puja en forma de bombolletes que escapen del líquid. Això és la fermentació. Aquest procés es va fent cada cop més intens fins que arriba un moment que comença a minvar fins a aturar-se. El motiu és doble: cada cop queden menys sucres i també cada cop hi ha més alcohol, de manera que els llevats moren alcoholitzats i/o per falta d'aliment (sucre); només quedaran vives les espores, capaces de germinar i tornar a fermentar si les condicions tornen a ser propícies. Mentre es produeix la fermentació es veu i se sent com el líquid barboteja.

Molts vins dolços s'elaboren partint d'un raïm collit molt madur a fi d'obtenir el màxim de sucres naturals, que romandran al vi si s'atura la fermentació seguint el procediment anomenat apagat:  Abans que comenci la fermentació del vi dins els dipòsits i per fer callar aquest xiuxiueig de les bombolletes, l'enòleg afegeix alcohol vínic (l'autèntic esperit de vi) per aturar la fermentació i deixar que els mateixos sucres de la fruita facin dolç el vi.

Davant vostre Gandesa Mistela blanca: un vi dolç de garnatxa en la màxima expressió de la varietat. En acostar-nos la copa al nas ens ofereix aromes de peres al forn acompanyades de notes d'orellanes i mel; a la boca codony i raïm en confitura. És molt llaminer i fresc alhora.

Preneu nota mental del moment del mos i del glop, i pareu atenció a la textura de la merenga amb les ametlles juntament amb els sabors a fruites seques d'aquesta mistela de Gandesa.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari