Catalunya Diari

Pa amb vi i sucre

Una recepta de tota la vida

Segons la vikipèdia, el pa xopat amb vi i sucre és una de les preparacions més característiques i antigues de la cuina catalana, i que forma part del Corpus del Patrimoni Culinari Català, recepta número 748 . Alguns consideren que el plat insígnia de la cuina catalana és el pa amb tomàquet, però no el més antic, ja que el tomàquet va arribar d'Amèrica a partir de 1492. Consisteix en una llesca de pa amb un raig de vi negre i en acabat ensucrat pel damunt.

Pa amb vi i sucre

Una tonteria de recepta, com el pa amb oli i sucre o el pa amb xocolata. He de dir que aquest mai ha sigut el meu berenar. Entenc que per l'alcohol clar. Suposo que als meus pares no els agradaria que un nen fes pudor de vi, eh?.... Però sempre he pensat que s'ha d'anar en compte amb les receptes fetes amb vi cru. Ja sabem que el vi té un gust molt característic i és imprescindible en milers i milers de guisats de la nostra cuina. Però compte amb el tipus de vi utilitzat. Els millors acostumen a ser aquells que venen a granel, vi negre jove, del de poble, del barat. Si ho feu amb un Somontano o un Sangre de Toro...us quedarà massa fort i a sobre serà una llàstima malgastar aquesta mena de vi amb un tros de pa (ni tampoc us feu un "calimotxo").

Per exemple, tenim la magrana amb vi i sucre, que m'agrada molt, i considero és una combinació molt ben trobada. Però el pa amb vi i sucre, qué voleu que us digui.....és d'aquelles receptes de "fartar pobres" que diuen. Respecto molt a la gent a qui li agrada i el menja amb freqüència aquesta menja tan tradicional. Per això, i per tractar-se d'una recepta que conforma la nostra cultura gastronòmica, he volgut dedicar-li aquesta entrada. Per cert, en Santi Santamaria deia que menjava Pa xopat amb vi i sucre un dia si i un dia no... Jo no ho faria ni borratxo. Bé, borratxo...es possible que si. Del Santi també diuen que dia si dia no el tio es fotia un foie micuit sencer....per esmorzar.  I això no és bo. Bé, si que és molt bo...però no s'en pot abusar tant. En fi.Sempre tindrà la meva admiració i respecte aquest senyor. Doncs anem a veure com es fa el pa amb vi i sucre.

INGREDIENTS:

una llesca de pa de pagès (cuit amb llenya millor)

un bon raig de vi negre

sucre a dojo

 

VARIANTS:

 

- Es pot fer torrant prèviament el pa

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Aquest pa està fet amb llenya. Casualment aquest cap de setmana han fet un Fira Medieval a la Pça. de la Vila de Sant Feliu i he aprofitat, entre d'altres, per comprar una mica d'aquest pa....que, tot s'ha de dir, és un timo pagar 3 euros per un pagès de mig quilo.

ELABORACIÓ:_2
2.

Un seleccionat el vi negre (i a temperatura ambient) xoparem bé la nostre llesca de pa....fins que quedi completament impregnada de vi.

ELABORACIÓ:_3
3.

La col.loquem en un plat adient...

ELABORACIÓ:_4
4.

...i tirem una bona quantitat de sucre per sobre...

ELABORACIÓ:_5
5.

...escampeu-lo bé....

ELABORACIÓ:_6
6.

...però que quedi una capa ben generosa de sucre....

ELABORACIÓ:_7
7.

Espereu uns minutets abans de consumir-lo...així es s'assentaràn els gustos.

ELABORACIÓ:_8
8.

I cap a dins...tonto, eh?....buf., sòc incapaç d'acabar-me aquest trosset...jo. Bon Profit.!!!

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!
Gloria Altisenta mi
A mi de petita men donaban per berenar. El vi era el de casa, era fluixet. M'ha gradaba bastant
Montserrat
Tinc 66 anys i aquest era un berenar habitual per tots els nens, els pares no patien gens si el vi no es pels petits
Tresa
Hará
Tresa
Ils berenas k donen ara als nens, tot bollería, jo crec k sense abusan tot es Bo de menja, tinc 78 anys i no ma pasat mai res, ere tot el vi k ansdonaien, e tingut les malalaties k mes omeñs tenim totom. Salut pera tots!!! ??

envia el comentari