Catalunya Diari

Allioli autèntic

El clàssic

Recepta de cuina tradicional núm. 13 del CPCC.  Aquest sí que és l'autèntic allioli tradicional i al que deu el seu nom: només all i oli. Sense ou ni rovell. Sembla molt difícil de fer, encara que no ho és. Però també és cert que per molt que ho dominis sempre se't pot arribar a tallar. A mi també em passa de vegades, eh?. Imprescindible fer un bon ús d'un morter i d'una mà de morter....i si voleu, d'un setrill de raig fi. Si el morter és de ceràmica, marbre, pedra o fusta ja és qüestió de gustos, però us recomanaré el de ceràmica de tota la vida, aquell groc amb motius verds.

Allioli autèntic

L'oli és un altre tema a tenir en compte. Jo sempre recomano oli d'oliva però de gust suau, no massa intens. Es poden fer molt tipus d'allioli (de pera, de poma, de tomàquet, de codony, etc...). Si voleu, també podeu veure com fer el típic Allioli amb rovell d'ou....i l'Allioli amb ou sencer (amb turmix). Som-hi!

INGREDIENTS:

3 o 4 grans d'all

oli d'oliva de gust suau

sal

ELABORACIÓ:

ELABORACIÓ:_1
1.

Preparem tots els ingredients.

ELABORACIÓ:_2
2.

Si voleu, talleu els alls a trossos....

ELABORACIÓ:_3
3.

...poseu-los en un morter.

ELABORACIÓ:_4
4.

Tireu-hi un polsim de sal.

ELABORACIÓ:_5
5.

Piqueu bé l'all fins que feu una pasta. Per evitar que us saltin, i abans de picar, podeu pressionar cada tros per separat. També podeu aixafar els grans d'all amb un ganivet prèviament.

ELABORACIÓ:_6
6.

Aneu picant amb paciència...fins que comenci a fer humitat.

ELABORACIÓ:_7
7.

Veureu com al final quedarà una pasta cremosa i pastosa.

ELABORACIÓ:_8
8.

Ara, paciència i bona lletra. Incorporeu l'oli molt lentament mentres feu girar la mà de morter tota l'estona cap al mateix sentit. És important que quan incorporeu important que quan incorporem l'oli aquest no caigui directament al fons del morter. Heu de tirar l'oli en el canaló que té el morter (que per això hi és) mentre fem girar la mà de morter a un ritme suficient com perquè l'oli no caigui mai directament al fons del recipient i, per tant, l'oli sempre passi abans per la mà de morter. Si us passeu amb la quantitat l'oli... se us pot tallar. Si feu moviments estranys amb la mà de morter....se us tallarà. Si deixeu de remenar durant molta estona...se us tallarà. Si el mireu malament...se us tallarà !!!....Juas!!!. Total, que si no teniu massa pràctica, us recomano fer servir un setrill de raig prim. Podeu assentar el morter sobre un drap, per evitar que rodi.

ELABORACIÓ:_9
9.

Heu d'anar vigilant sempre la textura de l'allioli....i preveure quina quantitat d'oli admet en cada moment.

ELABORACIÓ:_10
10.

No pareu mai de remenar. Si garantiu la textura que s'enganxa a les parets...és que aneu bé.

ELABORACIÓ:_11
11.

Poc a poc s'anirà fent una pasta més densa....que admetrà més oli...però no us emocioneu. És molt fàcil que es talli.

ELABORACIÓ:_12
12.

I així...anar fent fins aconseguir la quantitat d'allioli desitjada.

ELABORACIÓ:_13
13.

Ja el tenim apunt per servir. No el reserveu a la nevera o s'abaixarà l'emulsió. Aquest allioli no porta ou, així que no hi ha perill per deixar-lo fora. En qualsevol cas, és un allioli que s'ha de fer i consumir al moment....ja que l'emulsió no durarà masses minuts en bones condicions.

ELABORACIÓ:_14
14.

Això sí, suqueu-hi pa...i gaudiu de l'autèntic allioli.

ELABORACIÓ:_15
15.

Bon profit !!!

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!
pepa
l'all i oli ha sortit bonissim!
Francesc
L'allioli no es "talla" (a diferència del pernil), sinó que es "nega".
dd
No hi ha manera, tot sembla bé i de sobte, es talla!
Toni
Moltes gràcies per les receptes. Només una cosa. Si els alls son més nous (no estan ja una mica “aixuts” ) i fem una pasta ben fina abans d’incorporar-hi l’oli, és més difícil que es talli (o negui). És important que estiguin hidratats, ja que així l’emulsió es manté millor i accepta molt més oli sense tant perill. De fet jo no segueixo un moviment regular, vaig canviant de direcció, remeno, aixafo... i poques vegades es talla (o nega).
Victor
Com saber quan parar ?

envia el comentari