Catalunya Diari

Els 11 beneficis de la mel d’abella

Descobreix tot allò que et cal saber sobre aquest aliment

La mel es fabrica a partir del nèctar i de la saba
La mel es fabrica a partir del nèctar i de la saba | Diana Măceşanu

Tal com demostra una pintura rupestre descoberta a les Coves de l’Aranya, al País Valencià, la mel és un ingredient que es recol·lecta i es fa servir com a producte alimentari com a mínim des de fa 5 mil·lennis. Ara bé, a banda de donar un gust dolç als aliments que acompanya, també posseeix diverses virtuts curatives.

Tot seguit, ens centrarem a examinar les virtuts per a la salut que té la mel d’abella, molt favorable per tenir cura dels nostres cabells, pell, dieta i organisme, en general. Ho farem parant atenció també a la informació que es desprèn de diverses investigacions científiques.

Definició

Les abelles i alguns altres insectes són els encarregats d’elaborar la mel, sobretot a través del nèctar amb el qual obtenen el seu aliment. Són animals que utilitzen el nèctar de flors diverses com ara la farigola, l’eucaliptus, el trèvol, el romaní, el castanyer, el bruc o l’om. 

La classe de mel més popular és la mel de flors. Ara bé, també hi ha la melada, que en ocasions es coneix com a «melat», «mel de melada», «mel de melassa» o «mel de melat» i que fabriquen igualment les abelles, tot i que no prové del nèctar: es forma a través de les secrecions originades pels insectes que s’alimenten de la saba, com en el cas de la panerola o el pugó.

La mel està formada per diverses substàncies, tot i que les essencials són la fructosa, la glucosa i l’aigua. A banda, posseeix molts nutrients com ara ferro, antioxidants, calci i vitamina B, C i D.

Elaboració

Les abelles dipositen la mel dins de les bresques i els apicultors l’agafen d’allà. Habitualment prenen únicament els excedents d’aquesta substància per evitar importunar les colònies d’abelles que s’han dedicat a fabricar-la i que la fan servir d’aliment. Avui en dia, el productor principal de mel a nivell mundial és la Xina, amb quasi el 30% del volum de producció de tot el planeta.

El nèctar de les flors alimenta les abelles, que el regloten diverses vegades. En digereixen una part, i l’altra la guarden a les bresques. A continuació, fan batre les ales amb la finalitat de fer que s’evapori una part de l’aigua que, en cas contrari, faria fermentar la substància resultant. A través d’aquest procés fabriquen mel, un recurs molt útil que, ben emmagatzemat, pot durar molt i els servirà per alimentar-se a l’hivern, època en què no ho tindran tan fàcil per arribar a trobar flors.

Els apicultors agafen l'excedent de mel de les bresques
Els apicultors agafen l'excedent de mel de les bresques | PIXABAY

 

Utilitat

La mel no només és perfecta per endolcir el te, les postres, el pa o la mostassa, sinó que també compta amb un gran ventall de beneficis per a la salut que són més desconeguts. Una mel de qualitat no només donarà un toc especial als nostres àpats sinó que contribuirà a reforçar la salut del nostre organisme. Per aquesta raó, cada vegada s’utilitza més per complementar els tractaments que es fan amb l’objectiu de combatre algunes dolències.

Hi ha una important varietat de productes —i no únicament aliments— que provenen de les plantes i reben la denominació de «mel» o d’alguna forma semblant, com en el cas de la melassa de sucre i la mel d’atzavara o maguei.

A banda, trobem l’aiguamel o hidromel, una beguda amb alcohol que s’elabora a través d’una barreja d’aigua i mel fermentada. Diversos pobles mil·lenaris com els maies, els celtes, els romans o els vikings n’havien begut, i se’l considera un avantpassat de la cervesa.

Propietats

Les virtuts que té la mel per al nostre organisme varien en funció de la classe de mel que consumim. Tot seguit, parlarem dels efectes beneficiosos de la mel per als humans.

1. És antioxidant

La mel que fabriquen les abelles —i sobretot la de l’abella ‘Tetragonula carbonaria’, originària d’Austràlia, i la de Tualang— presenta efectes antioxidants.

Sigui com sigui, encara que per estar sans els éssers humans requerim una quantitat mínima d’antioxidants com la vitamina C que conté la mel, hi ha un nombre important d’estudiosos que posen en dubte que els nivells elevats tinguin repercussions positives per al nostre cos.

2. Calma alguns problemes de la vista

Aquest aliment mil·lenari també pot anar molt bé per al tractament de problemes oculars com les cataractes o el glaucoma. De vegades s’utilitzen col·liris que contenen mel amb la finalitat de solucionar aquestes patologies.

Tot sembla indicar que les classes de mel més favorables per al tractament dels problemes dels ulls són la que fabriquen les abelles Tetragonisca i la de la ‘Melipona favosa favosa’.

3. Fa baixar la pressió de la sang i el colesterol

Algunes investigacions semblen apuntar que la mel de les abelles pot contribuir a la regulació de la pressió de la sang i a augmentar la presència de colesterol bo o HDL a la sang i disminuir els nivells de colesterol dolent o LDL. Ara bé, diversos entesos han declarat que consumir mel en quantitats excessives pot agreujar els símptomes de les malalties cardíaques.

La mel té moltes propietats beneficioses per al nostre organisme
La mel té moltes propietats beneficioses per al nostre organisme | Ecosfera

 

4. Cuida de la salut capil·lar

Sovint es fa servir la mel per fer desaparèixer la caspa i proporcionar hidratació als cabells. A banda, tot sembla indicar que, gràcies als seus efectes humectants, té beneficis que ajudarien a disminuir la caiguda dels cabells.

És molt habitual trobar-la com a ingredient de diversos productes destinats a tenir cura del cuir cabellut com les mascaretes hidratants i reparadores, on apareix de manera freqüent en companyia de la llimona, la llet, la civada o l’àloe vera.

5. Té beneficis antiinflamatoris

Diversos científics han dut a terme estudis que han confirmat que hi ha determinades varietats de mel, com la que produeix l’abella brasilera ‘Melipona marginata’ o la de Manuka, que posseeixen efectes antiinflamatoris. Per tant, ajuden a calmar les inflors i a mitigar el mal que ocasionen.

6. Va bé per tractar cremades i ferides

Els efectes antimicrobians de la mel ja eren ben coneguts durant l’Antiguitat, per la qual cosa fa molts segles que es fa servir aquest producte per oferir tractament per als trastorns intestinals com les úlceres o per a les cremades que pot patir la pell. Diverses investigacions més recents dutes a terme amb una quantitat reduïda de subjectes haurien revelat que aplicar mel damunt de les ferides por contribuir a tancar-les i que tindria propietats antisèptiques.

S’ha observat que la mel que produeixen les abelles sense agulló gaudiria d’una funció antibiòtica més potent. Entre totes les que hi ha d’aquesta classe, cal remarcar les virtuts regeneratives que té la mel de Tualang i també la de Manuka.

7. Contribueix a la prevenció del càncer

Diverses investigacions indiquen que la mel de Manuka i la de Tualang tindrien la capacitat de contribuir a la prevenció d’alguns tipus de càncer com el de pell, de mama, de bufeta o de pròstata, gràcies a les qualitats angiogèniques que tenen —és a dir, que ajuden a regenerar els teixits fent que es creïn més vasos sanguinis.

També s’ha suggerit que la mel serviria per tal de mitigar les reaccions adverses que es produeixen per culpa de la radioteràpia i la quimioteràpia, com l’esofagitis —quan el reflux del líquid que hi ha a l’estómac fa que s’inflami la mucosa de l’esòfag— o les nafres a la boca.

No obstant això, la Societat Americana Contra el Càncer va aclarir que no hi ha proves concloents que afirmin que la mel pugui ajudar a la prevenció o al tractament contra el càncer.

8. Pot reduir el pes corporal

Prendre mel de manera regular pot tenir avantatges pel que fa a la regulació dels lípids del nostre cos i a la del colesterol. Ara bé, s’ha de tenir en compte que aquestes propietats beneficioses per reduir el pes corporal només es produirien en quantitats petites, perquè si la consumim en excés podríem acabar guanyant pes.

En relació amb això, és habitual sentir l’afirmació que va molt bé prendre un got d’aigua amb mitja cullerada petita de mel i canyella en dejú, perquè la canyella fa passar la gana i la mel lluita contra el colesterol dolent que hi ha a la sang. A més, alguns han arribat a recomanar apartar el sucre refinat de la nostra alimentació i substituir-lo —en una quantitat més petita— per la mel.

9. Combat el restrenyiment i els problemes de l’intestí

La mel pot ser altament profitosa en els casos de restrenyiment gràcies a una altra de les seves propietats: és un xic laxant.

A banda, cal destacar que el suc de llimona amb mel i també el te amb canyella i mel tenen moltes virtuts que ens ajuden si patim gastroenteritis, diarrea, indigestió o dispèpsia, un problema a l’aparell digestiu que després d’ingerir aliments fa tenir cremor, gasos, nàusees i pesadesa a la part alta de l’estómac.

Els beneficis de la mel no s'aturen a la cuina
Els beneficis de la mel no s'aturen a la cuina | Nabil Boukala

 

10. Saneja la pell del rostre

Un altre dels avantatges que té la mel està relacionat amb la pell: gràcies a les seves propietats antimicrobianes, aquesta substància sovint es fa servir com a tractament contra l’acne que provoquen els bacteris. A banda, ens pot ajudar molt si tenim els llavis tallats o la pell seca.

Les mascaretes de civada i mel són ideals per fer una neteja i exfoliació de la pell facial. Ara bé, és molt important que no es deixi posada la mascareta més de 20 o 30 minuts: quan ja està seca del tot pot resultar molt complicat treure-la.

11. Pot reemplaçar el sucre per als diabètics

Els diabètics podrien fer servir un xic de mel per edulcorar els seus àpats perquè l’equilibri que té entre la fructosa i la glucosa regula el sucre que hi ha a la sang. Algunes fonts, però, declaren que només seria aconsellable que els pacients amb diabetis ingerissin mel quan patissin una baixada de sucre.

Sigui com sigui, cal recalcar que les persones diabètiques no haurien d’abusar de la mel a la seva dieta perquè els podria pujar considerablement el sucre a la sang com a conseqüència del contingut elevat de fructosa d’aquest producte.

Casos en què cal vigilar o està contraindicada

Els efectes positius per a la salut de la mel es redueixen considerablement si es pren a una temperatura superior a 60 °C, perquè a aquest punt els seus antioxidants i vitamines s’evaporen.

Ingerir mel o qualsevol altra mena de sucre en quantitats elevades fa augmentar el colesterol, la pressió de la sang i els nivells de greix a l’organisme. A més, si els nadons i els infants en prenen sense moderació poden experimentar episodis passatgers d’insomni i ansietat.

La Clínica Mayo de Minnesota declara que, ara per ara, les investigacions científiques no han aconseguit proves concloents sobre les virtuts de la mel per a l’organisme humà, però que tampoc poden afirmar que no en tingui.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari