Catalunya Diari

Els 5 aliments que no s’haurien de menjar crus

Consumir determinats productes com el peix o la carn sense haver-los cuit abans pot ser molt nociu per a la salut

És altament recomanable coure bé les patates abans de menjar-les
És altament recomanable coure bé les patates abans de menjar-les | Cedida

Avui en dia proliferen molts règims alimentaris, i alguns dels nous que estan arrelant amb força a la societat fomenten falses creences relacionades amb el fet de coure els productes alimentaris —i en especial el peix i la carn. De fet, alguns d’aquests patrons d’alimentació afirmen —equivocadament— que coure aquests aliments en redueix dràsticament els nutrients o pot afectar negativament la nostra salut.

S’ha de remarcar que coure els productes alimentaris crus no és dolent per a l’organisme, sinó tot el contrari: té molts beneficis per a nosaltres perquè evita que puguem intoxicar-nos amb determinats components que posseeixen alguns aliments crus.

Els nous costums dietètics i els productes alimentaris crus

A l’hora de nodrir-nos, els costums estan experimentant modificacions en els últims temps. Les societats solen seguir patrons d’alimentació vinculats amb els recursos materials que tenen i amb les conviccions i els valors que prediquen. Actualment, la societat en què vivim camina cap a la tendència de la moderació o desaparició del consum de carn.

De manera bastant recent ha anat adquirint popularitat el crudiveganisme, un estil de vida que difereix del que duen els vegans i que es basa en ingerir verdures i fruites crues o que no s’hagin cuit a una temperatura superior als 45 graus —el màxim nivell d’escalfor que es considera que poden assolir a través del contacte amb el sol a la natura.

El crudiveganisme afirma que quan es couen els productes alimentaris perden propietats nutricionals i adquireixen impureses nocives, i aquesta idea ha anat estenent-se en capes importants de la població que no necessàriament segueixen aquest tipus de règim alimentari. Per aquesta raó, la proliferació d’aquests nous models d’alimentació implica cada cop més riscos d’intoxicacions per a la gent.

La carn crua té molts riscos per a l'organisme humà
La carn crua té molts riscos per a l'organisme humà | Cedida

A banda de fer-se per motius culinaris i per conferir-li bon gust als àpats, coure els productes que mengem també es fa per raons de salut. El fet de sotmetre els aliments a altes temperatures a través d’aigua bullent, d’oli calent o d’un forn, per exemple, ajuda a eliminar diversos microorganismes que poden resultar nocius per al nostre cos

Però això no és tot: quan coem el menjar no només evitem les possibles intoxicacions, sinó que també fem que sigui més senzill de mastegar, de digerir i de degustar —amb notes d’olors, gustos i textures que sovint no té quan està cru. Així doncs, resulta molt més sensat coure diversos productes alimentaris per evitar ensurts i maldecaps. Si segueixes llegint, esbrinaràs quins són els que s’haurien de coure imperativament.

Els 5 aliments que no s’haurien de menjar crus

Hi ha diversos productes alimentaris que s’haurien de coure sempre. Molts d’ells sabem quins són gràcies als coneixements que han anat passant de generació en generació al llarg de la història, però d’altres caldrà confirmar-los amb els professionals sanitaris.

Tot seguit fem un llistat dels principals aliments que s’han de coure abans de consumir. Si els ingereixes crus pots posar greument en perill el teu benestar i la teva salut, així que vigila i assegura’t que et desprens dels seus elements nocius!

1. La carn —a nivell general

S’ha d’anar amb molt de compte amb la carn que consumim, perquè generalment és el producte que més intoxicacions alimentàries produeix. Sobretot, resulta perillosa la presència que en alguns casos pot haver-hi d’habitants indesitjables com la salmonel·la, la listèria i l’E. coli.

Per tal d’assegurar-nos que no queda ni rastre d’aquests bacteris nocius al nostre plat, la carn s’ha de preparar a més de 75 graus de temperatura. Així, cap d’aquests microorganismes podrà sobreviure i causar-nos disgustos.

Sempre que tingui una qualitat adequada, la carn es pot ingerir al punt. Ara bé, cal tenir en compte que les hamburgueses s’han de coure sempre bé perquè la carn picada que acabem cuinant prové d’una barreja de carn de l’interior i de l’exterior i podria ser que la de l’exterior no estigui en tan bon estat.

  • Article relacionat: L'OCU recomana evitar aquestes quatre marques de carn picada

2. La carn de pollastre

Els experts han afirmat que la carn de pollastre és una de les que té més riscos a l’hora de produir-se contaminació a causa de bacteris. Les intoxicacions derivades del consum de carn de pollastre poden estar causades per diferents motius, com la manipulació a què se sotmet abans de posar-se a la venda o els bacteris que pot contenir —salmonel·la o campylobacter.

Així, per evitar sorpreses desagradables, s’aconsella coure del tot la carn de pollastre a una temperatura de 75 graus, perquè una gran part de les intoxicacions relacionades amb aquest aliment deriven de coure-la malament.

També hem de precisar que es desaconsella totalment rentar el pollastre abans de coure’l perquè, si hi ha campylobacter, aquest bacteri es podria estendre encara més. Finalment, cal destacar que molts experts en la matèria recomanen que emmagatzemem el pollastre cru que tenim a la nevera a l’interior d’un recipient tancat i en un prestatge inferior per evitar que el líquid que podria deixar anar estigui en contacte amb algun altre producte alimentari.

  • Article relacionat: Rentar el pollastre abans de cuinar és molt perillós

La carn de pollastre té molts riscos si es consumeix crua o no es cou bé

La carn de pollastre té molts riscos si es consumeix crua o no es cou bé | Cedida

 

 3. El peix

Pel que fa al peix —i a la popularització que ha viscut recentment la gastronomia japonesa—, cal estar molt atents al paràsit que conté: l’anisakis.

Els entesos afirmen que, per eludir els riscos que comporta el peix cru per a la salut, s’hauria de mantenir congelat a una temperatura de -20 graus centígrads durant almenys 24 hores, o a una temperatura de -35 graus o inferior durant 15 hores com a mínim.

4. La llet crua

Cada cop més persones s’apunten a la nova moda de prendre llet crua, que sovint es bull abans d’ingerir-la per tal de matar els microorganismes que podrien perjudicar la salut dels consumidors.

Tanmateix, els experts sanitaris aconsellen evitar la ingesta d’aquesta mena de llet, perquè el tractament d’ebullició casolà que se li intenta fer podria ser força ineficaç pel fet de dur-se a terme amb eines que no són professionals com les de les fàbriques especialitzades en la preparació i el sanejament d’aquest producte.

 

5. La patata

La patata també està entre els principals productes alimentaris que s’haurien de coure abans de prendre’ls, perquè tenen un element nociu que podria causar intoxicacions i que posseeixen molts tubercles: el glucoalcaloide solanina .

Tot i que sovint no el trobem a moltes de les patates que ens venen als comerços, aquest element és molt nociu i tòxic per a l’organisme de les persones i es pot arribar a identificar gràcies a l’aspecte que li atorga a la patata: una olor que no és habitual o una mena de color verdós que té força intensitat. Per això, en el cas de detectar algun d’aquests signes en un tubercle, val més evitar consumir-lo.

🍲 Rep cada dimecres la recepta de la setmana al teu correu electrònic! Gratis! Fes clic aquí


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari